Безперечно, хімія пов"язана з чистотою. Ми щодня використовуємо мило. І мало хто задумувався - з чого воно зроблене? коли вперше з"явилося?
Історичні джерела вказують на те, що мило виготовлялося ще в стародавньому Шумері в Вавілоні (близько 2800 р. до н. е.). Описи технології виготовлення мила знайдені в Месопотамії на глиняних табличках, що належать приблизно до 2200 р. до н. е. Єгипетський папірус середини другого тисячоліття до нашої ери свідчить, що єгиптяни регулярно милися з використанням мила. Широко використовувались подібні миючі засоби і у Стародавньому Римі.
Легенда свідчить, що латинське слово лат. sapo (мило) походить від назви гори Сапо в древньому Римі, де відбувалися жертвоприношення богам. Тваринний жир, що виділяється при спалюванні жертви, скаплювався і змішувався з деревною золою багаття. Отримана маса змивалася дощем в глинистий грунт берега річки Тібр, де жителі прали білизну і, природно, спостережливість людини не упустила того факту, що завдяки цій суміші одяг відпиралася набагато легше.
Мило виготовляють кип'ятінням у воді жирів разом з такими лугами, як каустична сода і каустичний поташ. Жири виділяють з продуктів рослинного походження (бавовна, соєва та пальмова олії), також тваринних продуктів, наприклад з свинячого сала або риб"ячого жиру. При кип'ятінні жирів разом з лугами утворюється гліцерин і солі жирних кислот, тобто мило. Натрієві мила більш густі і, як правило, тверді; калійні мила більш м'які, або взагалі рідкі.
Подальший етап виготовлення включає очищення мила від залишку солей типу хлориду натрію і лугів типу гідроксиду натрію, а також від гліцерину.
Історичні джерела вказують на те, що мило виготовлялося ще в стародавньому Шумері в Вавілоні (близько 2800 р. до н. е.). Описи технології виготовлення мила знайдені в Месопотамії на глиняних табличках, що належать приблизно до 2200 р. до н. е. Єгипетський папірус середини другого тисячоліття до нашої ери свідчить, що єгиптяни регулярно милися з використанням мила. Широко використовувались подібні миючі засоби і у Стародавньому Римі.
Легенда свідчить, що латинське слово лат. sapo (мило) походить від назви гори Сапо в древньому Римі, де відбувалися жертвоприношення богам. Тваринний жир, що виділяється при спалюванні жертви, скаплювався і змішувався з деревною золою багаття. Отримана маса змивалася дощем в глинистий грунт берега річки Тібр, де жителі прали білизну і, природно, спостережливість людини не упустила того факту, що завдяки цій суміші одяг відпиралася набагато легше.
Мило виготовляють кип'ятінням у воді жирів разом з такими лугами, як каустична сода і каустичний поташ. Жири виділяють з продуктів рослинного походження (бавовна, соєва та пальмова олії), також тваринних продуктів, наприклад з свинячого сала або риб"ячого жиру. При кип'ятінні жирів разом з лугами утворюється гліцерин і солі жирних кислот, тобто мило. Натрієві мила більш густі і, як правило, тверді; калійні мила більш м'які, або взагалі рідкі.
Подальший етап виготовлення включає очищення мила від залишку солей типу хлориду натрію і лугів типу гідроксиду натрію, а також від гліцерину.
6 коментарів:
Цікаво... про що ж Ви напишете наступний пост! Хочеться читати і чекати...
Успіхів Вам!!!
дякую! наступною буде хімія любові)
Завжди цікаво дізнатися щось про звичні речі. Було б непогано якщо Ви і надалі продовжували цю тематику, це б додавало на Ваш блог відвідувачів.
дякую, я старатимусь. сподіваюсь наступне, що я напишу, теж Вас зацікавить
Хімія для мене завжди була цікавою наукою, а тепер я подивилася на неї зовсім інакше. Дуже гарна стаття. Ви молодець.
дякую) старатимуся й надалі викладати цікаві речі
Дописати коментар